Blog

Adele

Det är lite drygt en och en halv månad kvar till jul och lite under två månader kvar till nyår och 2017. Trots att året ännu inte är över har tidskriften Forbes sammanställt en lista över kända profiler som haft ett riktigt bra år så här långt, när det gäller den ekonomiska biten vill säga. Det rör sig om individer inom nöjesbranschen så som sångare och skådespelare, från idrotter som NFL, fotboll, golf och tennis, till andra artister och radio- samt tv-profiler. Med denna lista som grund tänkte jag fokusera på musikdelen av denna lista och plocka ut dom framgångsrikaste artisterna under året. Jag har hitintills skrivit om Taylor Swift, den framgångsrikaste av dom alla följt av One Direction. Näst ut står nu sångerskan från England, Adele.

Artisten Adele behöver knappast en närmare introduktion mer än att säga att hennes fullständiga namn är Adele Laurie Blue Adkins och som är född den 5 maj, 1988. Hon lyckades under 2006 landa sitt första skivkontrakt efter att en vän till henne publicerat en demo av Adele på Myspace, något som företaget XL Recordings såg. Dom tog kontakt med henne och strax därefter skrev parterna ett kontrakt. Två år efter att parterna skrivit kontraktet släppte till sist Adele sitt debutalbum som gick under namnet ”19” som blev ett kritikerrosat album som gjorde världssuccé där albumet bland annat nådde platinum sju gånger i enbart England och tre gånger i USA. Alltså på endst dessa två marknader sålde hon över 10 miljoner exemplar.

Framgångarna bara fortsätter

Efter succén med albumet ”19” släppte Adele sitt andra album, ”21” under början av 2011. Trots dom otroliga framgångarna som det första albumet hade lyckades Adele slå alla rekord hon satte med det första. Detta album lyckades uppnå inte mindre än 16 platinum i enbart England och var så populärt att det än idag är det fjärde bäst säljande albumet i England, någonsin. I USA lyckades albumet nå diamant certifiering, något som innebär att det sålts i över 10 miljoner exemplar och är det album som hållt en förstaplats längre än något annat album sedan 1985. Totalt lyckades Adele se över 31 miljoner exemplar säljas världen över.

Adele lyckades också ta sig in i Guinness Book of World Records genom att bli första kvinnliga artist att ha tre topp tio singlar på topp 100 listan samtidigt och ha två album bland topp 5 i Billboard 200s lista.

Arbetet efter dessa två album lugnade ner sig, hon släppte låten ”Skyfall” i samband med premiären av James Bond filmen med samma namn. Därefter tog hon en paus på tre år för att återvända till musikscenen igen under 2015 när hon släppte albumet ”25”. Detta skulle också bli hennes andra album som lyckades då diamant certifiering i USA och där singeln ”Hello” lyckades säljas i över en miljon digitala exemplar under första veckan efter att den släpptes. Med över 100 miljoner exemplar sålda världen över under sin karriär, är Adele en av de bäst säljande artisterna i världen, någonsin!