Blog

AC/DC

Med på en lista med över bäst säljande eller mest framgångsrika artister under 2016 hade vi nog inte väntat oss att se den gamla kultgruppen AC/DC från Australien, en grupp som grundades så långt tillbaka som 1973. Visst, nu kommer gruppen med i denna lista, inte på grund av sin enorma albumsförsäljning utan på grund av deras ofantligt populära konserter som lockar till sig mängder av åskådare vart dom än kommer. Självfallet har bandet också under sin långa karriär sålt mängder av album med en uppskattning på över 200 miljoner sålda exemplar, varav bandets populäraste album, Back in Black, lyckades nå ”Double Diamond” försäljning, där Diamond försäljning innebär att man sålt 10 miljoner exemplar. Totalt har albumet till dags datum sålt i 22 miljoner exemplar, vilket gör det till det femte bäst säljande albumet genom tiderna i USA.

Många trodde att AC/DC skulle få det svårt under 2016 efter att det uppdagades att sångaren i bandet, Brian Johnson, tvingats dra sig tillbaka på grund av hälsoproblem då hans hörsel tagit stryk efter alla dessa år på scenen. Kritiker och fans trodde inte att man skulle hitta en värdig ersättare eller en ersättare som skulle kunna fylla platsen som Johnson lämnade. Men nu skulle det visa sig att ingen mindre än Axl Rose, sångaren i Guns´n Roses, som tog på sig ansvaret att axla Johnsons mantel.  Nyheten mottogs med blandade känslor och en del av dom fans som hade köpt biljetter till AC/DC´s turné valde att häva köpet men detta var dock bara ett litet antal då majoriteten fortfarande ville gå på konserten. Det skulle också visa sig bli ett lyckat val från bandet sida då man lyckades generera en inkomst på över $67 miljoner vilket gjorde bandet till de sjunde framgångsrikaste bandet och artister under året, före exempelvis Justin Bieber och Rolling Stones.

Fakta och historik

Bandet grundades som sagt 1973 i Australien, av bröderna Angus och Malcom Young. Namnet som gruppen tog kom efter att deras äldre syster hade sett texten AC/DC på en symaskin (betyder växel- och likström på svenska) och bröderna ansåg att namnet beskrev deras energi på ett perfekt sätt, och AC/DC var så fött. I Australien är bandet också känt under namnet ”Acca Dacca”.  När bandet släppte sitt första album under 1976 hade kritikerna i tidskriften Rolling Stones inget snällt att säga om dem, och menade på att hårdrock hade hittat sin nya bottennivå i och med detta album. Bandet fick dock revansch då man sågs på omslaget av tidskriften under 2008. Det många kanske inte vet är att de amerikanska soldaterna spelade AC/DC på högsta volym för General Manuel Noriega under hans belägring i Panamaunder 1983. Generalen stod ut i två dagar innan han till sist gav upp.

Bandet har alltid haft underlig och egenartad klädsel på sig under sina konserter. Angus Young brukade ha skoluniform på sig men också en spindelman, zorro och gorilladräkt.

Bandet fick ett riktigt kulterkännande under 2003 då man valdes in i Rock ´n Roll Hall of Fame, efter 30 år inom industrin. Året därpå listade tidskriften Rolling Stones AC/DC på en 72: a plats i en topp 100 lista över världens bästa artister genom tiderna.