Blog

Aerosmith

Med sångaren Steven Tyler och gitarristen Joe Perry i spetsen så blev det amerikanska rockbandet ett av de största och mer inflytelserika genom tiderna.

De bildades i Boston på det tidiga 70-talet och deras musik vann framgång då det lyckades kombinera klassisk bluesdriven rockmusik med den nya hårdrocken som växte fram. För den som inte är välbekant med bandet kunde ändå sångaren vara lätt att känna igen. Han jämfördes ofta med Mick Jagger från The Rolling Stones och förutom att vara sångare i Aerosmith så har han medverkade han som domare i det amerikanska nöjesprogrammet American Idol. Han är dessutom far till den kända skådespelerskan Liv Tyler, känd från Sagan om ringen. Bandet nådde ut till en stor publik med ledmotivet till hennes storfilm Armageddon 1998.

Ett äkta rockband

Bandet släppte sitt första album redan 1972 och fick direkt en hit med låten Dream on. Låten kom långt senare att samplas av Eminem på låten Sing for the moment och är fortfarande en av deras mest populära på iTunes. Albumet blev en framgång och bandet som i mångt och mycket var ett liveband började turnera runt USA. Över de kommande albumen Get your wings, Toys in the attic och Rocks så etablerade sig Aerosmith som ett av de största rockbanden i USA och fick även internationella framgångar. Bland annat så släppte de låten Walk this way, vilket för många kan ses som deras signaturmelodi, en låt som senare kom att få förnyad betydelse för bandet på 80-talet. Mot slutet av 70-talet så började bandet stagnera både kreativt och kommersiellt. Droger och bråk ledde till att flera medlemmar lämnade, däribland Perry, och bandet hade allt svårare att nå ut till en större publik.

MTV eran

På 80-talet så ansågs bandet passé och ingen brydde sig längre. Trots detta så återbildades den klassiska sättningen på mitten av 80-talet med viss framgång både live och på skiva. 1986 gavs en ny version av Walk this way ut, nu tillsammans med den populära Hip-hop gruppen Run –D.M.C. I 80-talets nu så viktiga MTV värld så blev detta en enormt framgångsrik musikvideo. Med uppföljande album Permanent vacation och Pump så lyckades de med konststycket att återigen ta sid till toppen av rockvärlden. Bland annat tack vare att man följde trenden som var rådande åt en mer kommersiell och popmusiklåtande stil så blev de ett av MTV erans stora rockband. Det tidiga 90-talet med Nirvana, Pearl Jam och intåget därmed av Grungemusiken gjorde att många klassiska hårdrocksband hade svårt att överleva. Särskilt de som var en del av den 80-talsrock som Aerosmith nu bejakade hade en tuff tid. Aerosmith fortsatte dock att vara framgångsrika in i det nya årtiondet. Med albumet Get a grip så kom en mer allvarsam ton i t.ex hitlåten Livin’ on the edge fram och bandet kombinerade detta med smarta videor för MTV. Mot slutet av 90-talet så var de väl etablerade som giganter på scenen. De fick sin största hit någonsin med I don’t wanna miss a thing från Armageddon soundtracket, vann en Grammy och fick spela på det prestigefyllda Super Bowl musikuppträdandet. Bandet har fortsatt att turnera och släppa skivor in i 2000 och 2010-talet med stor framgång.