Blog

Garth Brooks

Min serie över de mest framgångsrikaste artisterna under 2016 fortsätter här och näst ut har vi en artist som kanske först och främst är mer populär i USA än övriga världen. Jag syftar här på countrysångaren Garth Brooks. Brooks är inte vad vi skulle kalla en traditionell countryartist då han blandar in lite rock and roll i sina låtar, något som verkligen gått hem hos den amerikanska publiken. Gång på gång har han lyckats producera singlar och album som intagit förstaplatser på en mängd olika listor och som sålts platinum om och om igen. Hans turnéer är alltid fyllda till bredden, vart han än beger sig, vilket också är en av de bidragande faktorerna att han nu är med på denna lista över framgångsrika artister.

Enligt officiella källor i USA är Garth Brooks den bäst säljande soloartisten någonsin i USA med över 138 miljoner album sålda i landet, vilket till och med placerar honom före kungen av rock, Elvis Presley om än snäppet bakom Beatles, om vi räknar in sammanlagd försäljning över hela världen. Som jag skrev så är han ofantligt populär I USA där han också får stora delar av hans albumförsäljning. Totalt har han sålt 160 miljoner album världen över och med 138 miljoner av dessa enbart i USA vilket omräknat blir runt 87 % av hans sammanlagda försäljning.

Genombrottet

Garth Brooks första album släpptes 1989 och blev ganska omgående en stor hit som nådde så högt som en andraplats på Billboard Top Country albumlistan och en 13 plats totalt på Billboard 200 listan. Då detta fortfarande var tidigt inom hans karriär så var majoriteten av hans musik helt traditionell countrymusik. Den första singeln, Much Too Young (To Feel This Damn Old lyckades ta sig in på topp 10 listan men aldrig så långt som till förstaplatsen. Däremot skulle hans andra singel, If Tomorrow Never Comes, lyckas med denna bedrift. Andra populära låtar härifrån var Not Counting You tillsammans med The Dance. Den sistnämnda är än idag en av hans stora favoriter, om inte den största av dom alla. Efter framgångarna under 89 begav sig Brooks ut på sin första turné, som öppningsnummer för countrylegenden, Kenny Rogers.

Brooks är idag den enda artisten i musikens historia som lyckats uppnå diamantstatus med hela sju av hans album. Diamantstatus innebär att albumen har sålt minst 10 gånger platinum. Att uppnå platinum krävs det att ett album har sålts i minst 1 miljon exemplar. Diamant i sin tur, där kravet är minst tio gånger platinum, innebär då att ett album måste ha sålts i minst 10 miljoner exemplar.

Diamantalbum

Garth Brooks (10× platinum)
No Fences (17× platinum)
Ropin’ the Wind (14× platinum)
The Hits (10× platinum)
Sevens (10× platinum)
Double Live (21× platinum)
The Ultimate Hits (10× platinum)

Sedan 1989 när Brooks släppte sitt allra första album, till dags datum har han producerat 21 album sammanlagt. Dessa består av 11 studioalbum, 1 livealbum, 3 samlingsalbum, 3 julalbum och 4 box sets med en combination av tidigare album i ett och samma set. Utöver dessa har han också släppt hela 77 singlar. Allt detta hårda arbete har resulterat i en mängd olika priser under karriären, däribland 2 Grammy Awards, 17 American Music Awards däribland priset som bästa artist under 90-talet och RIAA priset för bäst säljande soloartist I USA under detta århundrade.

Under det gångna året har Garth Brooks tjänat över $70 miljoner, motsvarande lite över 630 miljoner kronor vilket gör honom till den bäst betalde countryartisten i USA. Det ger honom också en sjätteplats totalt över vad alla artister tjänat under det senaste året, precis bakom den populära sångerskan Rihann