Blog

Metallica

Metallica är ett av världens största rockband. Det finns nog väldigt få människor som inte hört talas om dem eller som inte hört bandet. De är ett amerikanskt band som i början av sin karriär verkade i den extrema hårdrocksgenren ”Thrashmetal”. Denna genre var de med och definierade och de räknas som en av de fyra stora där, tillsammans med Megadeth, Anthrax och Slayer. Med åren så har de blivit mer kommersiella och därmed omtyckta av en allt större publik. Av originalmedlemmarna så finns enbart sångaren och gitarristen James Hetfield samt danskfödde trummisen Lars Ulrich kvar idag och det är de som traditionellt sätt anses vara de drivande krafterna i bandet. Sedan starten så har Metallica sålt över 100 miljoner skivor och turnerat runt världen åtskilliga gånger. Bandet hade på det tidiga 2000-talet en uppmärksammad fejd med fildelningssiten Napster, men sedan 2012 så kan man avnjuta bandet på till exempel streamingsiten Spotify lagligt.

Starten

Metallica bildades i Los Angeles 1981 av bland annat nuvarande medlemmarna James Hetfield och Lars Ulrich. När de 1982 gjorde sin första spelning så hade gitarristen Dave Mustaine också blivit medlem. Tidigt i karriären så började de spela in demos, framträda live samt medverka på samlingsskivor. Under de tidiga åren så bytte de även hemstad från Los Angeles till San Francisco och bassisten Cliff Burton anslöt då till bandet. En av bandets demos nådde independentbolaget Megaforce Records och de skrev efter en tid kontrakt. Innan första skivan så sparkades dock Mustaine. Han sades ha alkoholproblem och samarbetssvårigheter. Mustaine bildade efter detta thrashbandet Megadeth som även det räknas till ett av de stora i genren.

“Kill ’em all”, Metallica (1983)

Metallicas första album Kill ’em all kom ut sommaren 1983 och ses idag som ett av de verkligt stora klassiska thrashalbumen. Trots att Mustaine inte längre var med så användes flera av hans låtar. Ett andra album, Ride the lightning, kom ut under sensommaren 1984 och bjöd på ett band som utvecklats och som även influerats av vanlig heavy metal. Även här använde bandet några av Mustaines kompositioner.

Framgång

Med bandets tredje album, Master of puppets, så blev de ett hårdrocksband att räkna med även försäljningsmässigt. De turnerade med hårdrockslegenden Ozzy Osbourne och lyckades få sin första guldskiva. Skivan var den första thrashskivan som lyckades ta sig in på den amerikanska topp 100. Under den turné som backade upp albumet så omkom dock bassisten Burton tragiskt i en bussolycka på de svenska vägarna. De gav under 1987 ut en hyllningsvideo vid namn Cliff ’em all för bassisten och han ersattes så småningom av Jason Newsted.

Med Newsted spelade de in albumet. And justice for all som fortsatte framgångssagan. Singeln One blev en stor framgång med en mycket uppmärksammad musikvideo. Med albumet kom även deras första Grammy-nominering.

Det stora genombrottet

Under 1991 släpptes albumet Metallica, som även brukar kallas The black album. Detta blev gruppens definitiva genombrott och i stor grad anledningen till deras enorma framgång framöver. Med albumet fick de hits som Enter sandman och Nothing else matters på MTV. Det har idag sålt över 31 miljoner fysiska exemplar.