Blog

Nicki Minaj

Nicki är en tjej med många talanger hon är en rappare, sångare, låtskrivare och skådespelare. Nicki Minaj heter egentligen Onika Tanya Maraj och föddes den 8 december 1982. Hon föddes i Saint James som är en förstad till port of spain i Trinidad och Tobago. Nickis familj består av hennes mamma Carol, hennes pappa Robert Maraj samt av en syster och två bröder. Både Nickis föräldrar var gospelsångare på deltid men hade andra jobb vid sidan om. I sin tidiga barndom bodde Nicki hos sin mormor i Saint James. Senare kom hon att flytta med sin mamma till Queens i New york. Nicki hade en rätt så stökig uppväxt. Hennes pappa var beroende av droger och av alkohol och kunde vid vissa tillfällen bete sig våldsamt. Det gick till och med så långt att han satte eld på huset för att döda Carol, Nickis mamma. Hennes pappa fick senare hjälp och började gå på rehab och även besöka kyrkan. Eftersom Nicki är kristen anser hon att kyrkan va de som hjälpte hennes pappa allra mest, och att det är kyrkan och guds förtjänst att de kunde bli en familj igen utan dessa tidigare problemen. Nicki studerade musik och skådespeleri vid LaGuardia high school där hon senare tog sin examen. I tidig ålder var Nicki mest intresserad av skådespeleri och fokuserade därför mycket på det men de skulle senare ändras. Nicki har i tidig ålder både varit förlovad och gjort abort, detta relaterar hon till i en av sina låtar.

Karriär 

Nicki startade sin karriär 2007 genom att släppa 3 stycken mixtapes mellan 2007-2009. Hon fick fina utmärkelse för alla tre. 2009 upptäckte artisten Lil Wayne henne och fixade så hon fick ett skivkontrakt med samma skivbolag som han själv hade, det vill säga Young Money Entertainment. Nickis absoluta genombrott var hennes debutalbum som hon släppte i november 2010. Debutalbumet sålde platina efter endast 5 veckor. På albumet har Nicki samarbetat med många stora artister, till exempel Rihanna, Eminem och Drake. Nicki blev den första kvinnliga artisten som hade 7 singlar på billboard hot 100. 2012 släppte Nicki sitt andra album även här i att samarbeta med stora artister som till exempel Chris Brown. I september 2012 fick Nicki en roll som domare i musiktävlingen American idol.

Tillsammans i juryn satt hon med Mariah Carey, Keith Urban och Randy Jackson. Under 2013 blev Nicki den första kvinnliga rapparen att ligga etta flest gånger på billboardlistan. Hon gjorde även sin första riktiga film detta året, komedin ”The other woman”. 2014 släppte Nicki sitt nästa album ”The pinkprint”. Nickis senaste album släpptes förra året 2018 vid namn ”Queen”. I detta album både rappar och sjunger Nicki. Och även här har hon samarbetat med stora artister som The weeknd och Lil Wayne. Albumet har klassats som ett väldigt ojämnt sådant att det inte finns någon direkt tråd utan att det går både upp och ner. Men att i det stora hela får hon väldigt positiv feedback. Enligt Nicki själv är de många artister som inspirerat henne till att va den hon är idag, bland annat Janet Jackson och Madonna.