Blog

Nirvana

Det världsberömda rockbandet Nirvana har öppnat upp en helt ny värld och genre inom musikbranschen. Nirvana med sångaren Kurt Cobain i spetsen var ett revolutionerande band på sin tid och fängslade snabbt en publik och fick uppskattning från press och tidningar.Man anser att Nirvana öppnade upp portarna för grungen som är en subgenre inom den alternativa rocken. Band som till exempel Scream och Foo Fighters är väldigt inspirerade av Nirvanas musik. Detta kan man också se i många andra band inom genren grunge. Nirvana fortsätter att inspirera nutidens musiker och nyare band med sin intressanta musik och texter.

Uppstarten av bandet Nirvana

Allting började med att sångaren Kurt Cobain ville starta upp ett nytt band. Ett band som skulle skapa nyare material som skulle revolutionera branschen och väcka uppmärksamhet. Detta är helt klart någonting som bandet lyckades med väldigt tidigt. Bandet bestod från början av Kurt Cobain som spelade gitarr och sjöng och basisten Krist Novoselic. Under sina verksamma år hade bandet också en rotation av trummisar men en utmärkande trummis var Dave Grohl som anslöt sig till Nirvana år 1990. Bandet Nirvana grundades år 1987 i Aberdeen, Washington. Nirvana släppte sitt första album år 1989 och skivan fick namnet “Bleach”. Även om denna skivan fick uppmärksamhet så kom bandets stora genombrott år 1991 när låten “Smells Like Teen Spirit” släpptes. Detta var det mest populära spåret på skivan med namnet Nevermind.  Skivan fick ett enorm genomslag och vart också väldigt kommersiellt uppskattad av allmänheten. Efter detta uppsving så väcktes populariteten för Nirvana mer och mer.

Nirvanas senare karriär och utmärkelser

Efter att skivan Nevermind släpptes ökade pressen på Nirvana och dess medlemmar och man påbörjade arbetet med att spela in nytt material och turnera. Den tredje skivan fick namnet In Utero och släpptes år 1993. Dock så vart bandet inte så långvarigt efter att den sista skivan släpptes då Nirvanas sångare Kurt Cobain påträffades död år 1994.  Trots att leadsångaren inte längre var i livet så fortsatte bandets popularitet att växa. År 2002 släppte Nirvana skivan You Know you’e Right som spelades in under Kurt Cobains sista månader under en studiesession i januari 1994. Under 2014 tilldelades bandet Nirvana Rock and Roll Hall of Fame.  Totalt har bandet sålt mer än 75 miljoner skivor världen över.

Kurt Cobain

Kurt Cobain var bandets frontfigur och ansågs också vara en av den mest inflytelserika sångaren inom genren grunge. Han har påverkat otaligt många musiker och sångare med sin särskilda ton och sina uttryck.  Kurt Cobain föddes i Aberdeen den 20 februari 1967 och redan som 12 åring började han spela gitarr och väckte därmed upp intresset för musik och skapande. Han var medverkande i flera olika band både som gitarrist och trummis fram till att Nirvana grundades år 1987.

I och med den stora framgången växte en del problem fram i Kurt Cobains liv. Han hade sedan tidigare upplevt magsmärtor på grund av hans skolios som sedan blev värre när pressen ökade från musikindustrin. För att klara av att hantera sina smärtor tog Kurt smärtstillande medel och även en hel del droger. Den 8 april år 1994 hittade man Kurt Cobain död i Seattle.