Blog

The Rolling Stones

Då var det dags för nästa inlägg i denna blogg om 2016 års mest framgångsrika artister och grupper, en lista som toppades av Taylor Swift som under 2016 drog in över $250 miljoner från hennes turné varav $200 miljoner kom enbart från spelningar i USA. När det gäller Rolling stone, som jag ska skriva om här, så har gruppen under samma period genererat $66,5 miljoner från sin turné i USA. Då ska det tilläggas att detta kom från endast 27 konserter, men där mer eller mindre alla av dessa var på enorma arenor runt om i USA och till stora delar majoriteten av alla dessa event var även slutsålda. Detta ger dem en 13 plats över världens framgångsrikaste artister under 2016.

Vilka är Rolling Stones

Det är nog väldigt få därute som inte känner till eller hört talas om gruppen Rolling Stones, även när det gäller den yngre generationen, även om Rolling Stones musik kanske inte är deras första val. Men när det gäller grupper av denna magnitud så är det svårt att inte ha hört talas om dem i ett eller annat sammanhang.

Bandet då, dom startade gruppen under 1962 och bestod då av bandmedlemmarna Brian Jones, Mick Jagger, Keith Richards, Ian Stewart, Bill Wyman samt Charlie Watts. Bandet har sedan starten hållit hop till stora delar bortsett från Ian Stewart som tvingades ut ur bandet året efter dom startat. Förutom detta så var det bara Brian Jones som försvann från bandet under de gyllene åren, men blott en månad efter hans uttåg skulle omvärlden få höra om hans död. Jones ersattes i sin tur av Mick Taylor som stod bandet trogen fram tills han blev ersatt under 1974, av Ronne Wood, en bandmedlem som finns med än idag. Bortsett från detta så är bandet mer eller mindre intakt sedan det grundades för 55 år sedan.

Musikbranschen har mycket att tacka för när det gäller Rolling Stones då bandet banade väg för andra brittiska framgångar på den amerikanska marknaden. Bakom bandets stora framgång låg i deras insikt och målgrupp, där man fokuserade på den yngre, rebelliska och okonservativa generationen.

Framgångsrik musik

Med denna målgrupp och förståelsen över vad fansen var ute efter, levererade Rolling Stones album efter album som presterade riktigt bra. Deras traditionella musiktyp, en kombination av rock and roll och blues, genererade album som Beggars Banquet (1968), Let It Bleed (1969), Sticky Fingers (1971) tillsammans med Exile on Main St. (1972). Framgångarna lät sig inte väntas, som sagt, och musikälskare idag menar på att dessa album som släpptes under en 4-års period är utan tvivel bandets bästa verk vilket också har resulterat i att man kallar denna period för Rolling Stones “gyllene era”.

Musiken som producerades skördade framgång efter framgång som efter inledningen under 60-talet sedan fortsatte in på 80-talet. Därefter så har produktionen avtagit och intresset för deras musik svalnat något. Fans har inte heller varit riktigt nöjda med det som producerats från 90-talet och framåt, där man menar på att musiken inte håller samma kvalité som från bandets gyellen era.

Nu må bandets albumförsäljning ha dalat under 90-talet och framåt men det samma kan inte sägas när det gäller deras turnéer, som gång på gång fyller arenor runt om i USA och som jag nämndehär ovan, har gjort att bandet tjänat runt 50-60 miljoner dollar per år under dom senaste åren. De tourer som hållits från 90-talet och framåt är Voodoo Lounge Tour (1994–95), Bridges to Babylon Tour (1997–98), Licks Tour (2002–03) samt Bigger Bang Tour (2005–07).