The Weeknd
Blog

The Weeknd

”The Weeknd” är en musikartist och musikproducent och heter egentligen Abel Makkonen Tesfaye. Abel är född den 16 februari år 1990 och föddes i Scarborough, Ontario som ligger i Kanada. Trots sin unga ålder har Abel producerat och spelat massor av musik, främst i genren R&B och soul. Abel slog igenom år 2011 med sina tre ”mixtapes” samt ett samlingsalbum, ”House of Balloons”, ”Thursday”, ”Echoes of Silence” och ”Trilogy”. Man kunde till en början ladda ner ”House of Balloons” gratis, just för att Abel ville nå ut till alla människor med hans musik. Efter hans genombrott har han fortsatt att släppa album efter album och har blivit en världskänd R&B-artist. Hans senaste album släppte han år 2020 och det heter ”After Hours”. Mellan 2011 när han gjorde sitt genombrott till och med sitt senaste album har han släppt sammanlagt fem album, ”Trilogy”, ”Kiss land”, ”Beauty behind the Madness”, ”Starboy” och ”After Hours”. Efter han släppte albumet ”Starboy” dröjde det fyra år innan han släppte nästa och det sista albumet som alltså är ”After Hours”. Abels album ”Beauty behind the Madness”, som släpptes 2015 vann en grammisnominering. Även året efter, då han släppte ”Starboy”, så vann han också en grammis för det albumet. Nu spelas hans låtar dagligen på Spotify och via andra musiktjänster.

En konstnär eller en artist?

Abel är inte bara en artist och en musikproducent utan har också ett väldigt stort intresse för konst. Parallellt med sin sångkarriär utövade han även konst och vid ett samarbete med artisterna ”Drake och ”Wiz Khalifa” fick han möjlighet att även bygga sin karriär som konstnär. Hans samarbete fortsatte med artisterna och även med andra artister som ”Daft punk”, ”Eminem”, ”Sia” och ”Ariana Grande”.

Abels bakgrund och ursprung

Abel är av etiopiskt påbrå men föddes som nämnt i Kanada. Föräldrarna invandrade från Etiopien men Abel har inte haft så bra kontakt med hans pappa, då han lämnade familjen när barnen var mycket unga. Men Abel har redan i unga år varit intresserad av musik och konst. Hans inspirationskälla har varit den världsberömda ”Michael Jacksson” och många uttrycker även att Abel efterliknar Michael i sin musik. Abel var aldrig blyg för att visa upp sina sångtalanger och i gymnasiet beslutade han sig för att hoppa av skolan för att helt satsa och fokusera på musiken, vilket gav ut sin rätt med tanke på att han idag är en artist som är känd världen över. Hans artistnamn uppstod i samband med att han beslutade att hoppa av gymnasiet, då han också lämnade hemmet över en helg och därifrån kom idén upp till artistnamnet ”The Weeknd”.

Avbrott i musiken, gästade filmduken

Avbrott i musiken, gästade filmduken

Abel gjorde ett litet avbrott i sin musikkarriär år 2019 då han medverkade i filmen ”Uncut Gems”, med Adam Sandler som huvudrollen. Abel spelade som karaktären ”The Weeknd”, det vill säga han själv. Han var dock inte med i många minuter under filmen, utan enbart en kort stund. Det sägs att han planerar att vara med i ytterligare filmer framöver, men då måste han nog satsa på att göra en lite större roll, samt medverka i filmen lite mer än några enstaka minuter.